בודפשט והסביבה

אתרי תרבות ומורשת יהודית מפוארת בהונגריה

בודפשט

אתרי מורשת יהודית בבודפשט

בודפשט שימשה תמיד כמוקד חשוב ומרכזי עבור כלל יהודי אירופה, כך שאין פלא שהיא משמשת כביתו של בית הכנסת הגדול באירופה. בודפשט מלאה באתרי מורשת בעלי חשיבות רבה לעם היהודי ובמגוון אתרים היסטוריים ותרבותיים מרתקים, אך לבם הפועם שוכן ברחוב דוהאני (Dohány) – אשר סימן בזמנו את גבולותיו של הגטו היהודי בעיר ובמבנה המרשים של בית הכנסת הגדול, שבין כתליו תמצאו את סיפורה המרגש של קהילה שלמה.


גשר החירות 

בית הכנסת הגדול באירופה

בית הכנסת הגדול ברחוב דוהאני הוא בית הכנסת הגדול באירופה והשני בגודלו בעולם כולו. הוא נבנה בשנת 1859 בסגנון מורי ומסוגל להכיל עד 3,000 מתפללים. מיקומו המרכזי והעיצוב המפואר מספרים הרבה על המעמד של יהודי בודפשט באותה תקופה, ואין זה מפתיע שזהו המקום בו התקיים טקס בר המצווה של יהודי מפורסם במיוחד – הלוא הוא בנימין זאב הרצל. כיום בית הכנסת הגדול נחשב לאחת האטרקציות התיירותיות הבולטות בבודפשט. במהלך 


גראנד בודפשט
 

המוזיאון היהודי 

בצמוד לבית הכנסת שוכן המוזיאון והארכיון היהודי-הונגרי. המוזיאון נוסד עוד בתחילת המאה העשרים ומציג קטלוג רחב של פריטים פולחניים יהודיים שנאספו לאורך השנם ושרידים של התרבות וההיסטוריה היהודית-הונגרית. המוזיאון מציג גם את אחד מאוספי היודאיקה המשמעותיים ביותר במרכז אירופה. 
טירת בודה


 

פארק הזיכרון להנצחת יהודי הונגריה ולראול ולנברג

האחורית של קומפלקס בית הכנסת הגדול שוכן פארק הזיכרון המרשים והמרגש להנצחת שואת יהודי הונגריה. הפארק כולל גם רחבת זיכרון המוקדשת לחסידי אומות העולם. ברחבה ניצבים ארבעה עמודי שיש ועליהם חרוטים שמותיהם של כ-240 חסידי אומות עולם אשר סייעו בהצלת יהודי בודפשט, וכן אנדרטה יפהפייה בצורת ערבה בוכייה המוקדשת לזכרו של ראול ולנברג אשר הציל עשרות אלפי יהודים הונגרים במהלך מלחמת העולם השנייה
טבע בבודפשט



 

בתי כנסת נוספים באזור בודפשט

בית הכנסת Kőbánya לשעבר - מבנה מרשים בסגנון אר נובו, אשר כיום משמש ככנסייה (X. Cserkesz utca 7-9.); בית הכנסת Rákospalota אשר נבנה בשנים 1926-1927 ומשמש כיום כחנות ספרים (XV. Fóti út 77); בית הכנסת Pestlõrinc בפאתי העיר (XVIII. Batthányi utca 80); בית הכנסת Rákoshegy אשר נבנה בתחילת המאה העשרים ושימש את הקהילה המקומית, עד שזו עזבה במהלך מלחמת העולם השנייה. כיום הוא משמש כבית תפילה עבור הקהילה הבפטיסטית באזור (XX. Paray utca 6); בית הכנסת "ארמון בודה" נחשב לאחד מבתי הכנסת העתיקים בעולם. הוא נבנה במאה ה-13, ושרידיו התגלו במהלך חפירות ארכיאולוגיות בשנת 1967. הוא נפתח שוב בשנים האחרונות עבור מתפללים, וכולל גם אזור המשמש כמוזיאון ובו תערוכות שמציגות את ההיסטוריה היהודית בבודפשט (I. Táncsics Mihály utca 26).

 

מורשת יהודית בדברצן

דברצן (Debrecen) היא העיר השנייה בגודלה בהונגריה וגם בה חיה בעבר קהילה יהודית ענפה ותוססת. ישנם שני בתי כנסת עתיקים ששרדו במהלך השנים, הישן שבהם הוא בית הכנסת האורתודוקסי אשר נבנה ברחוב Pásti ב-1880. ב-2015 נפתח במקום מרכז תרבותי אשר מציג את ההיסטוריה של הקהילה היהודית בדברצן; בית הכנסת ברחוב Kápolnás נבנה ב-1909 והבניין המרשים שופץ לאחרונה. במקום שוכן גם בניין הקהילה היהודית בו ניתן להתארח, ומדובר באתר חובה למי שמעוניין לחקור את ההיסטוריה היהודית של העיר.